Cautare

Drumul Unirii trece prin județul Neamț

Drumul Unirii trece prin județul Neamț

Noua ediție „Maluri de Prut – Basarabia Necunoscută“ îl are ca invitat special pe Ion Mărgineanu, care poposește la Piatra-Neamț în drumul pe jos spre Alba Iulia

La 78 de ani, Ion Mărgineanu, fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, semnatar al Declarației de Independență și militant pentru revenirea la adevărul istoric în stânga Prutului, străbate pe jos 600 de km, de la Bălți la Alba Iulia, pentru a spune tuturor că basarabenii își doresc Unirea.
Pietrenii care doresc să îl întâlnească pe Ion Mărgineanu sunt așteptați marți, 13 noiembrie, începând cu ora 16.30, la Biblioteca Județeană „G.T Kirileanu“ Neamț, pentru a participa la o nouă ediție a Proiectului „Maluri de Prut – Basarabia Necunoscută“.
Echipat cu un baston „bun și frumos“, câteva drapele tricolore, cu mult optimism și mai ales cu multă simțire românească în suflet, Ion Mărgineanu și-a început parcursul joi, 1 noiembrie, la ora 12.00, din fața Poștei din Bălți. Această clădire a găzduit, la 3 martie 1918, Adunarea Zemstvei din Bălți, care a votat o Declarație de Unire cu România.
Ion Mărgineanu are un sfat pentru tânăra generație, pe care o îndeamnă să ducă mai departe idealurile naționale ale basarabenilor, pentru care s-au sacrificat atâtea vieți: „Nu trebuie să așteptăm ca Unirea să o facă conducerea. Unirea trebuie să o facem noi. Așa cum am făcut Podul de Flori, așa trebuie să facem și Unirea. Un exemplu pentru noi ar fi modul în care a avut loc unificarea Germaniei“.
„Să îl întâmpinăm cu multă căldură pe acest erou al Centenarului care, la cei aproape 80 de ani plini de istorie pe care îi duce în spate, a pornit în această călătorie pe jos pentru a ne oferi tuturor o lecție de Demnitate, de Rezistență și de Simțire Românească!“, a transmis Ina Guțu, corespondent Radio România Chișinău, inițiatoare a proiectului „Maluri de Prut – Basarabia Necunoscută“ și parteneră a Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț.
Ion Mărgineanu este tatăl lui Virgiliu Mărgineanu, directorul Festivalului Internațional de Film Documentar „Cronograf“, al regizoarei și jurnalistei TVR Iași Violeta Gorgos (ambii participanți la edițiile anterioare ale proiectului) și al lui Dragomir Mărgineanu. Proiectul „Maluri de Prut – Basarabia Necunoscută“ este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.  

ALBUM FOTO

Drumul Unirii trece prin județul Neamț