Cautare

Conferinţa „Politici represive şi de genocid în teritoriile dintre Nistru şi Prut“

Conferinţa „Politici represive şi de genocid în teritoriile dintre Nistru şi Prut“

Conferinţa „Politici represive şi de genocid în teritoriile dintre Nistru şi Prut“

Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu“ Neamţ şi Radio România Chişinău invită publicul la o nouă dezbatere în cadrul proiectului cultural România Centenară – „Maluri de Prut – Basarabia necunoscută“,

joi, 13 septembrie, începând cu ora 11:00, în Sala Atelier „Veronica Micle“ a Bibliotecii Judeţene şi începând cu ora 13:00 la Colegiul Naţional „Gheorghe Asachi“ Piatra-Neamţ, director prof. Constanţa Chelaru.

Invitatul special al acestei ediţii, Ion Varta, director general al Serviciului de Stat de Arhivă al Republicii Moldova, va susţine conferinţa „Politici represive şi de genocid, instrumentate de regimul sovietic de ocupaţie în teritoriile dintre Nistru şi Prut în perioada anilor 1940-1941 şi 1944-1991“.
„Cele mai reprezentative persoane din spaţiul nostru urban şi rural au fost pur şi simplu nimicite, eliminate, expulzate, omorâte, iar dosarele (din Arhiva Naţională a Republicii Moldova – n.n.) conţin toată drama aceasta şi sunt foarte relevante. Cred că nu orice cercetător este capabil să reziste la această lectură cumplită despre ororile prin care le-a fost dat să treacă acestor oameni. Eu cred că unii au şi lăcrimat peste aceste dosare care conţin atâta dramă şi atâta crimă. Nu ştiu dacă mai există spaţiu în lume ca pe metru pătrat să fie comise atâtea crime. Dacă ar fi să întocmim un martirologiu al crimelor instrumentate de regimul sovietic, am avea o cifră de peste un milion de oameni. Doar în fosta RSS Moldovenească au suferit de pe urma acestor nelegiuiri, acestor abuzuri, peste un milion de oameni. Aici includem cei circa 400 de mii de morţi în urma foametei organizate, provocate în mod premeditat de către regimul sovietic de ocupaţie, aici îi includem şi pe cei 100-130 de mii de deportaţi, inclusiv copiii din burţile mamelor care erau în acele trenuri ale morţii, şi cei care s-au născut acolo“, declara Ion Varta, într-un interviu pentru Radio Chişinău.

Ion Varta

Ion Varta s-a născut la 8 decembrie 1958, în Larga, Raionul Briceni, Republica Moldova şi este istoric. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, ales în Legislatura 2005-2009 pe listele Partidului Popular Creştin Democrat. A fost membru al Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova, iar în prezent este directorul Serviciul de Stat de Arhivă din Republica Moldova.
În perioada 2012-1999, cu o pauză în timpul mandatului de parlamentar, ocupă funcţia de cercetător ştiinţific coordonator şi şef de Direcţie Istorie Modernă a Institutului de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova. În perioada 1998-1999 este şef al Catedrei Istorie Universală şi Relaţii Internaţionale din cadrul Departamentului Istorie şi Relaţii Internaţionale a Universităţii Libere Internaţionale din Republica Moldova; 1990-1998 – cercetător ştiinţific inferior, superior şi coordonator la Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova; 1982-1986 – lector la Catedra de Istorie Universală a Facultăţii de Istorie a Institutului Pedagogic „I. Creangă“ Chişinău.
În acest timp, susţine câteva sute de comunicări în cadrul unor manifestări ştiinţifice (conferinţe, simpozioane, seminare, mese rotunde, sesiuni de comunicări naţionale şi internaţionale) şi participă la emisiuni, dezbateri la diferite posturi de radio şi televiziune.
Ion Varta a absolvit Facultatea de Istorie, Universitatea de Stat din Moldova în 1982 cu specialitatea istorie, după care a urmat studiile doctorale la Institutul de Slavistică şi Balcanistică al Academiei de Ştiinţe a Federaţiei Ruse, Moscova, 1986-1989.
Este specializat în istoria modernă a Basarabiei, istoria modernă a Principatelor Române, în special în istoria mişcării naţionale a românilor basarabeni, istoria relaţiilor diplomatice româno-ruse şi istoria regimului totalitar comunist din RASSM şi RSSM.
A publicat sute de articole ştiinţifice, 4 monografii, 7 culegeri de documente, 8 manuale gimnaziale şi liceale şi semnează, alături de alţii, 12 lucrări colective. Este membru al colegiilor de redacţie al Revistei de Istorie a Moldovei (1996-2003); al Revistei de Istorie „Patrimoniu“ (1991-1993); al Revistei de Istorie „Codrii Cosminului“ (Suceava, 2009-2012); al Revistei „Arhiva Moldaviae“ (Iaşi, 2009-2012); al Revistei „Limba Română“ (2011-2012), al Revistei de Istorie a Moldovei (2011-2012). În anul 2000, a primit a primit Premiul Eudoxiu de Hurmuzachi (pentru anul 1998) al Academiei Române, la secţiunea de premii II. Secţia de ştiinţe istorice şi arheologie, pentru lucrarea: „Revoluţia de la 1848 în ţările române. Documente inedite din arhivele ruseşti“.
A primit Premiul pentru carte ştiinţifică la Salonul Internaţional de Carte, Ediţia a XII-a, Chişinău, 2003, pentru volumul de documente „Moldova şi Ţara Românească în timpul domniilor regulamentare, Chişinău, Cartdidact, 2002 (împreună cu T. Varta).
I-a fost conferită Diploma „Pagini de istorie“ la Salonul Naţional de Carte, ediţia a IX, Chişinău, 2000, pentru volumul de documente „Revoluţia de la 1848 în Ţările Române. Documente inedite din arhivele ruseşti“, Chişinău, Editura Arc, 1998.
A fost încununat cu premiile săptămânalului „Literatura şi Arta“ în 1997 şi 1998.  

ALBUM FOTO

Conferinţa „Politici represive şi de genocid în teritoriile dintre Nistru şi Prut“

Conferinţa „Politici represive şi de genocid în teritoriile dintre Nistru şi Prut“