Cautare

Biblioteca Judeţeană a celebrat Ziua Mondială a Educaţiei

Biblioteca Judeţeană a celebrat Ziua Mondială a Educaţiei

Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu“ Neamţ a marcat Ziua Mondială a Educaţiei printr-o suită de activităţi

desfăşurate la Secţia Arte, Multimedia şi Carte străină „Victor Brauner“, în parteneriat cu şcoli şi licee din Piatra-Neamţ. O primă întâlnire aflată sub semnul acestui eveniment a avut loc luni, 4 octombrie 2017, prin vizita elevilor de la Colegiul Tehnic „Gh. Cartianu“ din Piatra-Neamţ şi Clubul Cultural Ştiinţific „Multilingue Cartiani“, însoţiţi de profesorii Elena Crăescu şi Doina Dumitraşcu.

„Tema activităţii, «Educaţia gustului – Incursiuni culturale, turistice şi gastronomice prin regiunile Franţei», le-a oferit elevilor participanţi prilejul de a se familiariza cu spaţiul cultural francez, de a-şi dezvolta şi educa gustul pentru frumos, de a purta discuţii despre locul bucătăriei franceze în lume şi de a descoperi obiectivele turistice şi simbolurile Franţei“, a precizat Lăcrămioara Dabija, bibliotecar în cadrul Secţiei Arte, Multimedia şi Carte străină „Victor Brauner“.

Manifestările dedicate Zilei Mondiale a Educaţiei au continuat joi, 5 octombrie, în parteneriat cu elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 5, însoţiţi de prof. Smaranda Lăcrămioara, printr-o activitate care a avut ca temă incursiunea în lumea bibliotecii,„Biblioteca de la A la Z“. De asemenea, elevii clasei pregătitoare A, de la Şcoala Gimnazială Nr. 2 alături de prof. înv. primar Luca Mary Claudia, au participat la ateliere de lectură prin joc şi teatru de umbre şi au avut ocazia de a învăţa formule de prezentare şi de salut în diverse limbi străine, precum şi proverbe şi ghicitori despre educaţie.

Totodată, la Centrul de Informare Comunitară (Locală & Europeană) au avut loc prezentări, dezbateri, vizionări de materiale informative despre importanţa educaţiei în dezvoltarea personalităţii şi a generaţiilor tinere, fiind adus un omagiu profesiei de dascăl. La aceste întâlniri au participat elevi de la Colegiul Tehnic Forestier Piatra-Neamţ împreună cu profesorii Carmen Lăcrămioara Grădinaru, Alina Elena Isac şi Livia Cosmina Căpiţă, precum şi elevi de la Liceul Tehnologic Economic Administrativ Piatra Neamţ, împreună cu profesorii Gianina Buruiană, Oana Bazon şi Maria Tudor.

 Ziua Mondială a Educaţiei

Ziua Mondială a Educaţiei (World Teachers’ Day în limba engleză, Fête des professeurs în limba franceză) a fost stabilită de UNESCO începând din anul 1994. Ziua Mondială a Educaţiei (Profesorilor) aniversează semnarea Recomandării UNESCO / ILO din 1966 privind statutul profesorilor, care constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor profesorilor la scară globală.

Anul acesta, Ziua Mondială a Educaţiei (Profesorilor) a sărbătorit cea de-a 20-a aniversare a Recomandării UNESCO din 1997 privind statutul cadrelor didactice din învăţământul superior. Cadrele didactice din instituţiile de învăţământ superior sunt adesea ignorate în discuţiile privind statutul profesorilor. La fel ca profesorii la niveluri pre-primare, primare şi secundare, predarea în învăţământul superior este o profesie care necesită cunoştinţe de specialitate, competenţe specializate şi competenţe pedagogice.

Ziua Mondială a Profesorilor din 2017 a fost celebrată cu tema „Predarea în libertate, creşterea puterii profesorilor“ („Teaching in Freedom, EmpoweringTeachers“).