Cautare

Lansarea cărţii „Covorul regal“ de Alexandrina Camelia Mancaş

Lansarea cărţii „Covorul regal“ de Alexandrina Camelia Mancaş

Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu“ Neamţ organizează, în cadrul manifestării Nocturna Bibliotecilor 2017, lansarea cărţii „Covorul regal“

de Alexandrina Camelia Mancaş, apărut recent la Editura „Cetatea Doamnei“ Piatra Neamţ, vineri, 29 septembrie 2017, de la ora 17.00, în Sala Expo-Club „Victor Brauner“.

Prezentarea va fi realizată de Gheorghe Bunghez şi Viorel Nicolau, iar moderator va fi Dan Iacob.

Fiica învăţătorilor Ecaterina şi Alexandru Dabija, Alexandrina Camelia Mancaş a absolvit cursurile liceale la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ din Piatra Neamţ şi este licenţiată a Institutului Naţional de Educaţie Fizică şi Sport (INEFS) Bucureşti.

A fost profesoară la Liceul „Carol I“ din Bicaz, la Şcoala gimnazială „Elena Doamna“ şi la Colegiul Naţional „Petru Rareş“, dobândind gradele II şi I în învăţământ.

Între anii 1964-1971 a desfăşurat o susţinută activitate artistică, fiind de două ori, în 1965 şi 1968, distinsă cu medalia de aur şi titlul de laureată a Concursului Naţional de Teatru pentru Neprofesionişti „I.L. Caragiale“, pentru care merite, în anul 1968, i s-a oferit un loc de studentă la Institutul de Teatru din Bucureşti, fără de examen de admitere.

A colaborat la revista de profil a teoreticienilor din sportul românesc, ca specialist în cultură fizică medicală şi a obţinut, cu un film şi un studiu pe această temă, în Cehoslovacia, la Praga, în concursul internaţional dedicat culturii fizice medicale, premiul întâi.

De asemenea, a colaborat la presa culturală, locală şi regională, şi la revista cadrelor didactice din judeţul Neamţ.

A scris drama „Omenie“ şi a pus-o în scenă în anul 1971.

A părăsit învăţământul prin pensionare şi acum locuieşte în oraşul Nevers din Franţa, unde s-a dedicat picturii, având la activ peste o sută de tablouri în ulei.

A publicat: 1993 – romanul psihologic „Eternitate de trei ani“; 1997 – volumul de versuri „Alb“ şi, în colaborare cu Mihai Emilian Mancaş, volumul de schiţe şi povestiri „Iepurii de la Iepureni“; 2004 – monografia „Şerbeştii lui Talpă“.

Lansarea cărţii „Covorul regal“ de Alexandrina Camelia Mancaş